Aktuality

Prospešnosť mlieka pre zdravie seniorov

17.05.2016

Často sa diskutuje o prospešnosti konzumácie mlieka na ľudský organizmus. Na Slovensku ho ľudia po stáročia konzumovali a stalo sa prirodzenou zložkou ich potravy. Napriek odporúčaniam lekárov a výživových špecialistov, v posledných rokoch spotreba mlieka a mliečnych výrobkov u nás výrazne klesá. Mlieko obsahuje bielkoviny, aminokyseliny, tuky a vitamíny A, D, E a K. Obsahuje aj štrnásť minerálnych látok, predovšetkým vápnik a fosfor.

Mlieko a mliečne výrobky by mali byť dennou súčasťou aj jedálneho lístka seniorov. Nakoľko ľudia v staršom veku už nemajú potrebný enzým (laktázu) na štiepenie mliečneho cukru (laktózy), odporúča sa predovšetkým konzumácia kyslo-mliečnych výrobkov, ktoré už neobsahujú mliečny cukor, ale fermentáciou vzniknutú kyselinu mliečnu. Výrobky z kyslého mlieka, ako tvaroh, jogurt či kefír, blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka, čriev a pozitívne vplývajú aj na imunitný systém. Ďalším významným zdrojom rozpustných bielkovín a voľného vápnika potrebného na využitie v organizme sú dlhozrejúce tvrdé syry.

Dlhodobý nedostatočný príjem vápnika spôsobuje vznik osteoporózy - ochorenia, ktoré sa prejavuje úbytkom kostnej hmoty a poruchami jej štruktúry. Vedie k zvýšenej lámavosti kostí a teda aj k zvýšenému riziku zlomenín a zdravotných komplikácií z nich vyplývajúcich. 

V prevencii osteoporózy hrá, okrem stravy bohatej na vápnik, významnú úlohu pravidelná pohybová aktivita. Ak chcete byť zdraví a cítiť sa dobre v každom veku, doprajte si pravidelný pohyb a jedzte zo všetkého trochu.

 

 Späť na zoznam článkov

Máte záujem o viac informácií?

Napíšte nám vaše telefónne číslo
a my vám zavoláme späť

Newsletter

Nezmeškajte žiadnu noviku, prihláste sa na odber

naspäť hore